blauw licht bril kopen

Blauw licht filter bril (beeldschermbril), wat is het? En waarom moet ik deze dragen?

Blauw licht filter brillen (ook wel beeldschermbrillen genoemd) worden steeds populairder. Je ziet ze steeds vaker voorbij komen. Maar wat is een blauw licht filter bril eigenlijk? En waarom zou je deze dragen?

Een blauw licht bril is precies hetzelfde als een beeldschermbril en is, zoals de naam al zegt, een bril met een blauw licht filter. Dit kan een leesbril zijn, of een bril zonder sterkte. Een beeldschermbril en een blauw licht filter bril is dus hetzelfde, maar een computerbril is wel heel anders (lees hier meer: Wat is het verschil tussen een computerbril en een beeldschermbril?). In dit artikel hebben we het over een blauw licht filter bril of computerbril met blauw licht filter.

Hoe werkt een blauw licht filter bril?

Een blauw licht bril heeft, zoals de naam al zegt, een blauw licht afwerende coating op de glazen. Deze coating zorgt ervoor dat een gedeelte van het blauwe licht van bijvoorbeeld een beeldscherm, weg wordt gefilterd. Dit blauwe licht komt dus niet meer in je ogen terecht. 

Blauw licht komt niet alleen van beeldschermen af, maar van al het kunstmatige licht. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds je lampen aan zet, krijg je ook al kunstmatig blauw licht binnen. Hierdoor kan je een blauw licht bril eigenlijk altijd gebruiken, niet alleen maar als je naar een beeldscherm kijkt.

Lees verder onder de producten

Waarom moet ik een blauw licht filter bril dragen?

Een blauw licht filter bril draag je voor de gezondheid van je ogen. Overmatig blauw licht kan namelijk zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Het kan ervoor zorgen dat je ogen sneller moe worden of dat je hoofdpijn krijgt.

Daarnaast verstoort kunstmatig blauw licht je slaap. Je lichaam stelt je slaapritme namelijk af op basis van de hoeveelheid licht dat je ziet. Als het ‘s ochtends licht wordt, word je wakker. Als het ‘s avonds donker wordt, word je moe. Door overmatig blauw licht wordt dit ritme verstoort. Als je ‘s avonds nog tot laat naar een beeldscherm kijkt, of veel lampen aan hebt, weet je lichaam niet dat het al donker is buiten. Door een blauw licht bril te dragen voorkom je dat dit ritme verstoort wordt en kan je dus beter slapen (lees hier meer: Waarom is een blauw licht bril belangrijk voor mijn slaap?).

blauw licht filter brillen op sterkte

Als je een leesbril draagt kan je een blauw licht bril op sterkte kopen. Dit is handig, want je bent toch al gewend om je leesbril op te zetten. Door een leesbril met blauw licht filter te kopen zie je veel minder blauw licht, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Daarnaast heb je, als je een leesbril draagt, recht op een vergoeding van je werkgever voor een beeldschermbril (lees hier meer: Wordt mijn beeldschermbril of computerbril vergoed door mijn werkgever 2022?).

Hoe duur is een blauw licht filter bril?

Vergeleken met computerbrillen zijn blauw licht brillen erg goedkoop. Voor een computerbril met blauw licht filter betaal je al snel tussen de 250 en 400 euro. Onze blauw licht filter brillen starten al vanaf €17,95!

Het kan zijn dat je recht hebt op een vergoeding van je werkgever voor een beeldschermbril (lees hier meer: Wordt mijn beeldschermbril of computerbril vergoed door mijn werkgever 2022?).

Kan ik een blauw licht filter bril alleen gebruiken als ik naar een beeldscherm kijk?

In tegenstelling tot een computerbril (die alleen voor afstanden tussen de 50 en 60 cm gebruikt kan worden) kan je een blauw licht bril altijd dragen. Of je nou dichtbij op een scherm kijkt, bijvoorbeeld je telefoon, of van veraf naar bijvoorbeeld je televisie. Daarnaast is het handig om je blauw licht bril ‘s avonds sowieso op te zetten, ook als je niet naar een beeldscherm kijkt. Het blauwe licht wat van bijvoorbeeld lampen afkomt, wordt dan ook gefilterd. Dit zorgt ervoor dat je beter slaapt (lees hier meer: Waarom is een blauw licht bril belangrijk voor je slaap?).