Vergoeding beeldschermbril of computerbril door werkgeverWordt mijn beeldschermbril of computerbril vergoed door mijn werkgever 2022?

Veel mensen moeten voor hun werk achter een beeldscherm zitten. Of je nou computerwerk doet, regelmatig bezig bent met e-mails en berichten beantwoorden of veel vergaderingen online hebt, je zit al snel meerdere uren per dag voor een scherm. Het blauwe licht van een beeldscherm kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan het ervoor zorgen dat je hoofdpijn of vermoeide ogen krijgt en kan het je slaapritme verstoren (lees hier meer: Waarom is een beeldschermbril belangrijk voor je slaap?). Het dragen van een beeldschermbril of computerbril met blauw licht filter kan hierbij helpen (lees hier meer: Wat is het verschil tussen een computerbril en een beeldschermbril?). 

Wat is een beeldschermbril?

Een beeldschermbril is een bril met glazen met een speciale blauw licht afwerende coating, dit wordt ook wel een blauw licht filter bril genoemd. Deze coating reflecteert een gedeelte van het blauwe licht weg van je ogen. Dit zorgt ervoor dat er dus minder kunstmatig blauw licht van beeldschermen in je ogen terecht komt, waardoor je minder last hebt van de negatieve effecten van blauw licht (lees hier meer: Wat is een blauw licht filter bril en waarom moet ik deze dragen?).

Vergoed mijn werkgever een beeldschermbril?

Het korte antwoord is ja: volgens de Arbowet moeten werkgevers een beeldschermbril voor hun werknemers vergoeden. Wel zitten hier per situatie nog wat eisen aan. In dit artikel lees je hierover in drie categorieën: alles wat je moet weten als werknemer, alles wat je moet weten als werkgever en alles wat je moet weten als zzp’er.

Lees verder onder de producten

Alles wat je moet weten als werknemer

Volgens de Arbowet moeten werkgevers vermoeide ogen voorkomen of verslechterd zicht zo veel mogelijk beperken door bijvoorbeeld een beeldschermbril te vergoeden. Wel zitten hier een aantal voorwaarden aan vast. Ten eerste moet er door een opticien of oogarts vastgesteld zijn dat een beeldschermbril je kan helpen met je oogklachten. Deze meting moet ook door je werkgever vergoed worden. Daarnaast moet je minimaal twee uur per dag voor je werk achter een beeldscherm zitten.

Als je al een leesbril draagt, hoef je geen oogmeting te doen en moet je werkgever een beeldschermbril of computerbril vergoeden.

Voor particulieren is het niet mogelijk om een bril bij de Belastingdienst op te geven als aftrekpost. Het is daarom voor werknemers zeker aan te raden om na te gaan bij je werkgever of je in aanmerking komt voor een beeldschermbril of computerbril.

Alles wat je moet weten als werkgever

Werkgevers moeten hun werknemers de mogelijkheid geven om hun ogen te laten onderzoeken als zij beeldschermwerk doen. Als uit dit onderzoek blijkt dat een beeldschermbril de klachten vermindert, is een werkgever verplicht deze te vergoeden.

Onder bepaalde voorwaarden is een beeldschermbril of computerbril fiscaal aftrekbaar. Arbovoorzieningen moeten aan de volgende dingen voldoen om gericht vrijgesteld te zijn:

  • Het gaat om voorzieningen die komen uit de arbeidsomstandighedenwet. Oftewel: het zijn voorzieningen die zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemer.
  • De voorzieningen worden volledig of gedeeltelijk gebruikt op de (thuis)werkplek.
  • De werknemer heeft geen kosten aan deze voorziening. De werknemer mag dus geen eigen bijdragen betalen.

Het is altijd aan te raden om over de vergoeding van een beeldschermbril of computerbril te overleggen met de Belastingdienst, of contact op te nemen met je belastingadviseur. Bespreek hierbij of de beeldschermbril of computerbril in jouw concrete situatie onbelast vergoed mag worden en of de vergoeding van een beeldschermbril of computerbril voor jou als werknemer aftrekbaar is.

Alles wat je moet weten als zzp’er

Voor zzp’ers kunnen beeldschermbrillen en computerbrillen helaas niet van de belasting afgetrokken worden. Dit komt, omdat de rechter heeft besloten dat de beeldschermbrillen een zeer persoonlijk karakter hebben.

Meer informatie:

Handboek Loonheffingen 2021
Nieuwsbrief Loonheffingen 2022
Wat zegt de wet over beeldschermwerk?