Computerbril zonder sterkteComputerbril of beeldschermbril, wat is het verschil?

Computerbril en beeldschermbril (ook wel blauw licht filter bril genoemd) zijn twee termen die vaak met elkaar worden verward. Maar er zit een groot verschil tussen de twee. Het komt vaak voor dat mensen computerbril zeggen, terwijl ze eigenlijk een beeldschermbril bedoelen. In dit artikel leggen wij uit wat beide termen betekenen en wat het verschil is.

Wat is een beeldschermbril?

Iedereen kan een beeldschermbril dragen, of je goede ogen hebt of niet. De glazen van een beeldschermbril hebben een blauw licht filter. Dit blauw licht filter reflecteert kunstmatig blauw licht, van bijvoorbeeld beeldschermen of lampen, weg van je ogen. Een beeldschermbril zorgt er dus voor dat er minder blauw licht in je ogen terecht komt (lees hier meer: Wat is een beeldschermbril bril?). Het wegfilteren van blauw licht heeft een positieve inpakt op je slaap (lees hier meer: Waarom is een beeldschermbril belangrijk voor je slaap?). Je kan een beeldschermbril overal gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het kijken naar je computer, tv of telefoon of tijdens het lezen van een boek. Je hebt ook beeldschermbrillen op sterkte: dit zijn leesbrillen met een blauw licht filter. De prijs van een beeldschermbril begint vanaf €17,95.

Lees verder onder de producten

Wat is een computerbril?

Een computerbril is een bril voor mensen die moeite hebben met de tekst op een beeldscherm lezen. Een computerbril wordt afgestemd op de afstand tussen jou en jouw computerscherm. De computerbril vergroot de tekst op het beeldscherm, waardoor het makkelijker is om deze te kunnen lezen. Omdat een computerbril speciaal wordt afgestemd op jouw ogen, moet je hiervoor naar de opticien. Dit maakt deze brillen vaak erg duur, tussen de 250 en 400 euro.

Een computerbril heeft normaal gesproken geen blauw licht filter. Hierdoor kan je nog steeds last krijgen van het overmatige blauwe licht dat van beeldschermen afkomt. In sommige gevallen kan je een blauw licht filter toevoegen aan je computerbril, maar dan kost het vaak rond de 20 euro, bovenop de prijs die je al betaald voor een computerbril. Onze beeldschermbrillen starten al vanaf €17,95!

Wat is het verschil tussen een computerbril en een beeldschermbril?

Het verschil tussen een computerbril en een beeldschermbril is dus dat een beeldschermbril bedoeld is om blauw licht te filteren. Een computerbril heeft gekromde glazen en is bedoeld voor de afstand tussen jou en je computerscherm, het zorgt ervoor dat je de tekst op je computerbeeldscherm beter kan lezen. Een beeldschermbril zorgt ervoor dat je geen last hebt van het overmatig kunstmatige blauw licht om je heen. Een computerbril heeft geen blauw licht filter.

  Beeldschermbril Computerbril
Met blauw licht filter Ja Nee
Helpt uw slaap te verbeteren Ja Nee
Bruikbaar voor alle activiteiten Ja Nee
Alleen te gebruiken voor computerschermen Nee Ja
Kostenindicatie v.a. 17,95 250,00 tot 400,00
Vereist een opticiën Nee Ja
Kan als leesbril besteld worden Ja Nee
Kan vergoed worden door mijn werkgever Ja Ja

Beeldschermbrillen op sterkte

Een computerbril is niet geschikt voor je telefoon. Dit komt omdat je computerbril wordt afgestemd op de afstand tussen jou en je computerscherm. Als je moeite hebt met lezen op je telefoon, kan het zijn dat je een leesbril nodig hebt. Gelukkig zijn er ook beeldschermbrillen op sterkte. Dit is belangrijk, omdat veel mensen ‘s avonds nog even op hun telefoon zitten of gaan lezen. ‘S avonds is een beeldschermbril het belangrijkst om te dragen, omdat overmatig blauw licht je slaap kan verstoren. Daarom is het aan te raden om een beeldschermbril op sterkte aan te schaffen als je dit nodig hebt.

Welke bril is geschikt voor mij?

Voor mensen die moeite hebben met het lezen van de tekst op een computer, is een computerbril aan te raden.

Een beeldschermbril is voor iedereen aan te raden. Specifiek voor mensen die last hebben van slecht slapen, vermoeide ogen of hoofdpijn is een beeldschermbril de juiste keuze. Mensen die een leesbril nodig hebben, kunnen een beeldschermbril op sterkte kiezen.

Ook mensen die een computerbril dragen, hebben vaak baat bij een beeldschermbril. Deze kun je bijvoorbeeld dragen als je ‘s avonds tv kijkt of op je telefoon zit. Dit kan ervoor zorgen dat je makkelijker en beter in slaapt valt.

Meer informatie:

Het kan zijn dat je werkgever je aankoop vergoed. lees hier meer: Wordt mijn beeldschermbril of computerbril vergoed door mijn werkgever 2022?